Rijswijk. 6 maart 2018.
Sinds 1999 geef ik al fotografiecursussen. In eerste instantie alleen een analoge basiscursus fotografie voor de donkere kamer en daarna ook een vervolgcursus. In die tijd heb ik als docent én beroepsfotograaf al heel veel cursisten gezien en net zoveel camera’s of wellicht nog meer. Fotograferen is fantastisch om te doen. Of je nu een hobbyfotograaf bent of een beroepsfotograaf. Maar waarom zou je een cursus volgen?
Als hobbyfotograaf leerde ik begin jaren negentig al te fotograferen aan de hand van cursussen. En er ging een wereld voor me open. Ik zag voorbeelden van de meest fantastische foto’s en dacht maar 1 ding; dat wil ik ook. En dat betekende: leren! Heel veel doen en nog belangrijker; kennis verzamelen. Want er is zoveel te weten over fotografie dat er altijd anderen zijn die meer weten. Zelfs nu ik inmiddels 17 jaar beroepsfotograaf ben, blijf ik leren van anderen. Of het nu gaat om beeldbewerking of opnametechnieken; anderen weten altijd meer dan jij zelf.
En daarom zijn cursussen belangrijk. Ze zorgen ervoor dat je betere resultaten haalt uit jouw inspanningen. En zo besteed je jouw tijd beter en effectiever. En natuurlijk zijn er duizenden fotografen die zich beroepsfotograaf noemen en zogenaamd “autodidact” zijn, maar dat verhaal klopt niet. Je kan niet alles weten en puur alleen door te doen kom je er niet. Althans niet snel genoeg. Daarnaast; is iemand die een tutorial (les op internet van iemand anders) een autodidact (iemand die zichzelf iets leert)? Het antwoord is “nee”. Want ook een autodidact verzamelt kennis en ervaringen van anderen. En een online-cursus is nog steeds een cursus.
Fotograferen is leren! En ook door de veranderende techniek en mogelijkheden stopt dit nooit. Dat maakt fotografie zo boeiend.
Maurits van Hout
docent fotografie en vakfotograaf