top of page

Zin of onzin van AI in de fotografie

Wanneer je de I-phone gebruikt voor een foto kun je al veel toepassingen vinden van kunstmatige intelligentie (AI) in de fotografie. Want zelfs met een I-phone 11 kun je een foto met tegenlicht maken waarbij zowel het onderwerp (in de schaduw) als de achtergrond in het licht staan. De Artificial Intelligence (kunstmatige intelligentie) laat de processor berekenen hoe het licht zou moeten zijn op het onderwerp en past een en ander aan.

Zo op het eerste gezicht een normale foto, maar als je verder kijkt dan lijkt de foto uit twee opnames te bestaan.


Doet AI in de fotografie de realiteit geweld aan?


De geoefende fotograaf zal straks nog kunnen bedenken dat de foto onmogelijk was, maar hele volksstammen zijn direct blij met het resultaat. Waarbij ook de vraag naar voren komt of de (onmogelijke) realiteit nog wel gewenst is. AI is namelijk vooral invullen van hoe iets had kunnen zijn. AI leert van data die het krijgt en vertaalt die naar iets wat normaal gesproken niet zou bestaan. Zo kun je op social media als Instagram al straatfoto's zien van situaties die niet kunnen. Kwijlend plaatsen mensen een hartje of een "like-je" bij zo'n unieke situatie en het geweldige toeval en geduld dat juist deze fotograaf had. Bij sommige foto's van de meester Henri Cartier Bresson werd wel eens de vraag gesteld of er niks in scene was gezet; met AI winnen zwendelaars wedstrijden straatfotografie waarbij de jury zich verbaast over zo'n "unieke" foto. De opmerking "too good to be true" komt dan regelmatig voorbij. Denk aan het steegje waarbij jij denkt: "Als hier nu een man met een hoed liep...". AI zoekt voor jou het perfecte steegje en voegt de man met de hoed toe. Iedereen blij zou je denken. Maar doet dit niet de charme van de fotografie eer aan?

En wat als het gaat om persfoto's? De gemiddelde online versie van een krant bevat 99% AI foto's van een I-phone. Met AI bewerkt en soms als het om een opinie gaat een volledig gecreëerd beeld. Waar trekken we de grens?


Biedt AI ook nuttige dingen aan?


Recent testte ik mijn camera. Een FUJIFILM GFX 100II camera. Er zitten een aantal AI functies op. Één van die functies is het scherpstellen op een object. Dat kan zijn: een hond een kat, een motor, een race-auto of een vogel. Ik besloot aan de zee de vogel te testen.

De vogels (meeuwen) kwamen niet echt vaak in de buurt en ik had een groothoeklens op de camera. Een mooie uitdaging. Als een vogel zo ver weg is en minder dan 1% van het totale beeld, dan lukt dit niet met de normale autofocus. Uiteraard moest de sluitertijd goed zijn en ik koos voor een grote scherpte-diepte. De AI zorgde voor een haarscherpe vogel op grote afstand. Foto 1 het totale beeld, foto 2 de uitsnede van de vogel. Wat mij betreft zeer geslaagd en het nodigt mij bijna uit om met een telelens vogels te gaan fotograferen.

Een mooie ondersteuning van de fotografie, net zo goed als we in het verleden de autofocus omarmden.


een voorbeeld van AI in de fotografie
Het totale beeld.


een voorbeeld van AI in de fotografie
De vogel is scherp met AI





Ik ben benieuwd naar jullie ervaringen en gedachten. Moeten er strenge regels komen voor AI, bijvoorbeeld bij wedstrijden straatfotografie of is ieder beeld (ook kunstmatig gegenereerd) goed?


Goed weekeinde.








9 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentários


Nieuws

bottom of page