Rijswijk, 6 maart 2018.
Basiscursus in 1 dag?
Regelmatig krijg ik de vraag; heeft u ook een basiscursus in 1 dag? Een compacte cursus, waarmee je na een intensief dagje vooruit kan en beter kan fotograferen met jouw spiegelreflexcamera of systeemcamera. Minder kosten (vaak rond de 100 euro) en minder tijd kwijt in de agenda. Het wordt door velen aangeboden. Fotografiedocenten, maar ook camerawinkels die cursussen geven. Maar waarom doe ik het niet?
Ervaring met cursisten leidend
In de jaren die ik les geef (vanaf 1999) is mijn ervaring met cursisten leidend geworden. Zo zet ik deze kennis om in de cursussen. Ik geef een paar voorbeelden. Ik heb groepen gehad van 15 of meer mensen. Dat blijkt bij een vervolgcursus al heel ingewikkeld te zijn, omdat je tijdens een les niet alle foto’s kan bespreken, terwijl deze foto’s de leidraad van de lessen vormen. Bij een basiscursus is dit probleem nog groter. Immers ook als alle cursisten een spiegelreflexcamera hebben, dan nog zijn er veel verschillende modellen en merken en kan het voorkomen dat bepaalde camerafuncties enorm verschillen. Maar iedere cursist wil aandacht voor zijn/haar vragen en zijn/haar camera. Dat lukt niet met 15 mensen. Daarom een bewuste keuze voor maximaal 10 cursisten. Een ander onderwerp is de inhoud van de les. Als je de basiscursus in 1 dag wil geven, dan moet je onderdelen skippen. Geef je de cursus in 1 dag dan zul je je moeten beperken tot de uitleg van de camera en de instellingen; het principe van de spiegelreflexcamera en een aantal oefeningen. Dat is te splitsen in een ochtend- en een middagsessie. Gelet op de hoeveelheid vragen die er bij de beginners altijd zijn over de instellingen en het principe van bijvoorbeeld een diafragma, de lichtmeting en sluitertijd zijn de meeste deelnemers na een uur of 2 kennismoe. Er wordt dan niks meer opgenomen. Dat kan je afwisselen door daarna te gaan oefenen. Maar ook daarbij is begeleiding en instructie nodig en lopen mensen soms vast. En de oefening is pas effectief met een nabespreking van de beelden. Daarvoor is dan meestal te weinig tijd voor iedereen. Uiteindelijk is het agenda-technisch prima, want je bent dan maar 1dag kwijt, maar de vraag is of het effectief is? Gaan we kijken naar de kosten. Gemiddeld 100 euro voor zo’n dag (12,5 euro per uur). Dat valt mee. Maar als we verder kijken, dan ben je niet verder dan de basisinstellingen en het principe van de spiegelreflexcamera. Bij een cursus van een fabrikant (bv Nikon of Canon) is dit effectiever omdat het dan vaak mensen zijn met dezelfde camera. Nadeel is dan dat er veel mensen in de zaal zitten en niet iedereen zijn vragen kwijt zou kunnen. Uiteindelijk weet je na deze dag hoe jouw camera werkt in de basis; maar staan er nog steeds vragen open en werkt zeker niet iedereen op de volledig manuele M-stand.
Mijn keuze
In mijn basiscursus zorg ik dat de mensen voldoende tijd hebben om thuis te oefenen (er zit altijd een week tussen) gemiddeld is 2 uur fotografie per week voldoende inclusief cursus. Is er ruimte voor uitloop in de les (de lessen duren 2 tot 2,5 uur bij veel vragen) en komt er meer aan bod dat je nodig hebt om beter te gaan fotograferen dan de instellingen. We kijken niet alleen naar de camera en het diafragma, maar ook naar werken met moeilijk licht, avondfotografie, compositieleer en zetten samen in een beperkte groep de eerste stappen in de beeldbewerking. Zelf doen en zelf oefenen tussen de lessen in speelt een belangrijke rol, waardoor je uiteindelijk volledig manueel fotografeert. Geen “lucky shots” meer, maar een bewuste goede foto. Nadeel is dat de cursus langer loopt en dat je meer uren kwijt bent 8 lessen x 2 a 2,5 uur = 16-20 uur en de prijs ligt iets hoger in totaal (220 euro= 11 euro per uur). Het rendement zal echter in totaal hoger zijn en je neemt de tijd om verder te komen. Tel daarbij op de plezierige kleinere groep en duidelijk mag zijn dat je meer hebt aan de langere basiscursus. Althans in mijn optiek. En als mensen een theorieles missen, dan is deze in te halen. Zodat iedereen altijd mee kan komen.
Workshops
Overigens geef ik ook specifieke workshops op deelonderwerpen. Een voorbeeld daarvan is straatfotografie in Amsterdam. Zo pakken we een specifieke vorm van fotografie aan. Daarvoor moet je dan wel de basis beheersen. Zo’n workshop is meestal een paar uur en de kosten bedragen maximaal 50 euro.
Maurits van Hout